Owoce - wartości odżywcze
Komentarze: 3
Kiwi
Kiwi zawiera znacznie ilości witaminy C - 80 mg w 100 tego owocu i jest
to ilość w pełni wystarczająca do zaspokojenia dziennego
zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Ponadto kiwi są bogate w:
witaminę A i E, potas, który reguluje rytm serca, magnez, który
wspomaga układ nerwowy, wapno, żelazo i kwas foliowy. Drobne pestki
znajdujące się we wnętrzu owocu są używane jako składnik peelingów do
ciała. Zawarte w kiwi kwasy owocowe mają działanie wybielające, dlatego
owoc ten używa się do produkcji kremów. Składniki zawarte w kiwi
spowolniają także procesy starzenia.
Porzeczki
Porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają one witaminy: C, B,
E, H i P. Najwięcej witaminy C, potasu i fosforu mają w sobie porzeczki
czarne. Porzeczki mają działanie przeciwbiegunkowe oraz działają
wzmacniająco na naczynia krwionośne. Ponadto zwierają: żelazo, miedź,
cynk i mangan. Stosowanie czarnej porzeczki przynosi dobre efekty
łagodząc objawy anginy i kaszlu a także zmniejsza częstotliwość
zapadania na infekcje. Porzeczki maja także działanie
przeciwbiegunkowe, moczopędne i napotne.
Grejpfruty
Zawierają duże ilości błonnika oraz pektyn poprawiających trawienie. Ze
względu na duża zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom
planującym zajście w ciąże. Grejpfrut to owoc, który pomaga walczyć z
cukrzycą. Ponadto wykazują właściwości przeciwgrzybiczne i
przeciwwirusowe. Obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Jest
pomocny przy odchudzaniu, przyspieszają przemianę materii i wysmukla
sylwetkę. Grejpfruty obniżają także ciśnienie krwi.
Winogrona
Winogrona są niezwykle bogate w składniki mineralne gdyż zawierają dużo
potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i boru. Winogrona
powinny jeść osoby cierpiące na nadciśnienie, ze względu na zawartość
potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Winogrona
wykazują także korzystny wpływ na działanie przewodu pokarmowego,
dzięki zawartości błonnika przyczyniają się do oczyszczania organizmu
co wspomaga również proces odchudzania. Olej z pestek winogron jest
ważnym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Ma on działanie
przeciwzapalne oraz przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia
się skóry dzięki znacznej zawartości witaminy E. Kosmetyki na bazie
oleju z pestek winogron powinny stosować kobiety dojrzałe oraz mające
problemy naczyniowe.
Brzoskwinie
Brzoskwinie zawierają znaczne ilości witamin A, B1, B2, B3, B6, C, PP,
a ponadto magnez, fosfor i potas. Warto stosować je dla poprawienia
urody jako składnik maseczek, gdyż maja właściwości tonizujące i
odświeżające. Dzięki zawartemu w nich beta-karotenowi nasza skóra
zyskuję piękny kolor. Brzoskwinie do swojej diety powinny włączyć
osoby, które pragną zgubić zbędne kilogramy. Sam owoc jest
niskokaloryczny, gdyż100 gram brzoskwiń zawiera tylko 40 kcal. Owoc ten
reguluje działanie przewodu pokarmowego, ma także działanie
oczyszczające. Ze względu na działanie moczopędne brzoskwinie są
stosowane w leczeniu chorób układu moczowego. Brzoskwinia odgrywa także
dużą rolę w profilaktyce osteoporozy dzięki zawartemu w niej borowi,
który podnosi poziom estrogenu.
Maliny
Zawierają witaminy A, C, B2, PP a także potas, żelazo i miedź. Sok z
malin jest powszechnie stosowany w leczeniu przeziębień i grypy,
wykazuje działanie napotne. Stosowane są także przy leczeniu
niestrawności i biegunek. Sok z malin zawiera także znaczne ilości
magnezu, wapnia i potasu, które obniżają ciśnienie krwi i działają
przeciwmiażdżycowo. Sok z malin ze względu na zawartość kwasu foliowego
powinny spożywać panie starające się o potomstwo. Zawarty w malinach
błonnik regulując pracę jelit pomaga w procesie odchudzania. Maliny są
także składnikiem kosmetyków na przykład kremów do rąk dzięki swojemu
regenerującemu i odmładzającemu działaniu na skórę.
Jabłka
Jabłka to owoce w Polsce bardzo popularne i chętnie spożywane. Nie bez
powodu, gdyż mają one cały szereg dobroczynnych działań. Chronią nasze
serce, ułatwiają odchudzanie, poprawiają wygląd włosów. Odgrywają też
istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Dzięki temu, że uszczelniają
naczynia krwionośne nie dopuszczają do osadzania się cholesterolu.
Ponadto wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe. 100 gram
jabłek zawiera 2 mg witaminy C. Jabłka ponadto są bogate w: błonnik,
potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz zawierają witaminy A,
B1, B2, B6, E. Jabłka korzystnie wpływają także na kondycję wątroby,
zmniejszając jej przekrwienie i pobudzając do intensywniejszej pracy.
Jabłka stosuje się również w kosmetyce na przykład w postaci maseczki
do cery tłustej ze skłonnością do trądziku. Dzięki zawartości garbników
i kwasów owocowych kosmetyki sporządzone z jabłek mają działanie
wygładzające i odżywcze.
Banany
Banany zawierają w sobie duże ilości beta-karotenu, witamin B1, B2, C,
PP, E a także potas, magnez i selen. Szczególnie istotna jest obecność
potasu, który reguluje ciśnienie krwi w organizmie. Spożywanie bananów
może także korzystanie wpływać na stan naszej psychiki, dzięki
zawartości serotoniny i tryptofanu. Dzięki obecności witamin z grupy B
mają one korzystny wpływ na układ nerwowy. Banany zawierają w sobie
także łatwo przyswajalne białko i skrobię dlatego wpływają łagodząco w
stanach zapalnych, są zalecane przy biegunkach. Banany przyczyniają się
do obniżenia ciśnienia krwi dlatego odgrywają ważną rolę w profilaktyce
zawałów serca.
Owoce to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Warto zapoznać
się z właściwościami poszczególnych owoców by wiedzieć kiedy i ja
stosować je z pożytkiem dla zdrowia i urody.
Dodaj komentarz