Archiwum 18 maja 2009


maj 18 2009 Owoce - wartości odżywcze
Komentarze: 3

Kiwi

Kiwi zawiera znacznie ilości witaminy C - 80 mg w 100 tego owocu i jest to ilość w pełni wystarczająca do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Ponadto kiwi są bogate w: witaminę A i E, potas, który reguluje rytm serca, magnez, który wspomaga układ nerwowy, wapno, żelazo i kwas foliowy. Drobne pestki znajdujące się we wnętrzu owocu są używane jako składnik peelingów do ciała. Zawarte w kiwi kwasy owocowe mają działanie wybielające, dlatego owoc ten używa się do produkcji kremów. Składniki zawarte w kiwi spowolniają także procesy starzenia.

Porzeczki

Porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają one witaminy: C, B, E, H i P. Najwięcej witaminy C, potasu i fosforu mają w sobie porzeczki czarne. Porzeczki mają działanie przeciwbiegunkowe oraz działają wzmacniająco na naczynia krwionośne. Ponadto zwierają: żelazo, miedź, cynk i mangan. Stosowanie czarnej porzeczki przynosi dobre efekty łagodząc objawy anginy i kaszlu a także zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje. Porzeczki maja także działanie przeciwbiegunkowe, moczopędne i napotne.

Grejpfruty

Zawierają duże ilości błonnika oraz pektyn poprawiających trawienie. Ze względu na duża zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom planującym zajście w ciąże. Grejpfrut to owoc, który pomaga walczyć z cukrzycą. Ponadto wykazują właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Jest pomocny przy odchudzaniu, przyspieszają przemianę materii i wysmukla sylwetkę. Grejpfruty obniżają także ciśnienie krwi.

Winogrona

Winogrona są niezwykle bogate w składniki mineralne gdyż zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i boru. Winogrona powinny jeść osoby cierpiące na nadciśnienie, ze względu na zawartość potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Winogrona wykazują także korzystny wpływ na działanie przewodu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika przyczyniają się do oczyszczania organizmu co wspomaga również proces odchudzania. Olej z pestek winogron jest ważnym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Ma on działanie przeciwzapalne oraz przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się skóry dzięki znacznej zawartości witaminy E. Kosmetyki na bazie oleju z pestek winogron powinny stosować kobiety dojrzałe oraz mające problemy naczyniowe.

Brzoskwinie

Brzoskwinie zawierają znaczne ilości witamin A, B1, B2, B3, B6, C, PP, a ponadto magnez, fosfor i potas. Warto stosować je dla poprawienia urody jako składnik maseczek, gdyż maja właściwości tonizujące i odświeżające. Dzięki zawartemu w nich beta-karotenowi nasza skóra zyskuję piękny kolor. Brzoskwinie do swojej diety powinny włączyć osoby, które pragną zgubić zbędne kilogramy. Sam owoc jest niskokaloryczny, gdyż100 gram brzoskwiń zawiera tylko 40 kcal. Owoc ten reguluje działanie przewodu pokarmowego, ma także działanie oczyszczające. Ze względu na działanie moczopędne brzoskwinie są stosowane w leczeniu chorób układu moczowego. Brzoskwinia odgrywa także dużą rolę w profilaktyce osteoporozy dzięki zawartemu w niej borowi, który podnosi poziom estrogenu.

Maliny

Zawierają witaminy A, C, B2, PP a także potas, żelazo i miedź. Sok z malin jest powszechnie stosowany w leczeniu przeziębień i grypy, wykazuje działanie napotne. Stosowane są także przy leczeniu niestrawności i biegunek. Sok z malin zawiera także znaczne ilości magnezu, wapnia i potasu, które obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwmiażdżycowo. Sok z malin ze względu na zawartość kwasu foliowego powinny spożywać panie starające się o potomstwo. Zawarty w malinach błonnik regulując pracę jelit pomaga w procesie odchudzania. Maliny są także składnikiem kosmetyków na przykład kremów do rąk dzięki swojemu regenerującemu i odmładzającemu działaniu na skórę.

Jabłka

Jabłka to owoce w Polsce bardzo popularne i chętnie spożywane. Nie bez powodu, gdyż mają one cały szereg dobroczynnych działań. Chronią nasze serce, ułatwiają odchudzanie, poprawiają wygląd włosów. Odgrywają też istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Dzięki temu, że uszczelniają naczynia krwionośne nie dopuszczają do osadzania się cholesterolu. Ponadto wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe. 100 gram jabłek zawiera 2 mg witaminy C. Jabłka ponadto są bogate w: błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz zawierają witaminy A, B1, B2, B6, E. Jabłka korzystnie wpływają także na kondycję wątroby, zmniejszając jej przekrwienie i pobudzając do intensywniejszej pracy. Jabłka stosuje się również w kosmetyce na przykład w postaci maseczki do cery tłustej ze skłonnością do trądziku. Dzięki zawartości garbników i kwasów owocowych kosmetyki sporządzone z jabłek mają działanie wygładzające i odżywcze.

Banany

Banany zawierają w sobie duże ilości beta-karotenu, witamin B1, B2, C, PP, E a także potas, magnez i selen. Szczególnie istotna jest obecność potasu, który reguluje ciśnienie krwi w organizmie. Spożywanie bananów może także korzystanie wpływać na stan naszej psychiki, dzięki zawartości serotoniny i tryptofanu. Dzięki obecności witamin z grupy B mają one korzystny wpływ na układ nerwowy. Banany zawierają w sobie także łatwo przyswajalne białko i skrobię dlatego wpływają łagodząco w stanach zapalnych, są zalecane przy biegunkach. Banany przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi dlatego odgrywają ważną rolę w profilaktyce zawałów serca.

Owoce to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych owoców by wiedzieć kiedy i ja stosować je z pożytkiem dla zdrowia i urody.